TOFAŞ TÜRK OTOMOBİL FABRİKASI A.Ş.

Temelleri 1968 yılında Koç Topluluğu’nun kurucusu merhum Vehbi Koç tarafından atılan, Koç Holding ve Fiat S.p.A.’nın eşit hissedar olduğu Türk otomotiv şirketi olan Tofaş, günümüzde Fiat’ın dünya çapındaki üç stratejik üretim ve Ar-Ge merkezinden biridir. Türkiye’nin hem binek otomobil hem de hafif ticari araç üreten tek otomotiv şirketi konumundaki Tofaş, bugün 400 bin adet/yıl üretim kapasitesiyle de Türk otomotiv sanayinin en büyük üreticisi olarak öne çıkmaktadır. Tofaş, Minicargo projesi kapsamında Fiat, Citroen, Peugeot markalarının yanı sıra Yeni Fiat Doblo projesi kapsamında da Opel ve Vauxhall markalarına üretim yapmaktadır. Tofaş, Dünya Klasında Üretim (WCM) alanında 170 Fiat Grubu fabrikası içinde eriştiği “Gümüş” üretim seviyesiyle en üst sırada ayrıcalıklı bir yere sahip olan Bursa’daki fabrikasında 5 markaya üretim yapan küresel bir oyuncudur.


Tofaş, Türk Otomobil Fabrikası A.Ş., 2012 yılında Türkiye otomotiv sektöründeki güçlü konumunu sürdürmüştür. Tofaş temsil ettiği markalarıyla Türkiye otomotiv pazarında önde gelen iki şirketinden biri konumundadır. Tofaş çatısı altında bulunan Fiat, Alfa Romeo, Lancia ve Jeep markalarıyla 2012 yılında toplamda 104.559 adetlik satış rakamına ulaşmıştır. Tofaş, bünyesindeki markalarla 2012 yılında otomobil ve hafif ticari araçtan oluşan toplam pazardan %13,4 oranında pay almayı başarmıştır.


Tofaş’ın geniş kitlelere ulaşan Fiat markası 2012 yılında başarılı bir performans sergilemiştir. Fiat Linea, 2012 yılında ulaştığı 33.351 adetlik satış rakamıyla “Türkiye’nin en fazla satılan otomobili” unvanını elde etmiştir. Fiat Doblo da 30.239 adetlik satış rakamıyla Türkiye’de en fazla satılan hafif ticari araç modeli olmuştur.


Tofaş 2012 yılında Bursa’daki fabrikasında 256.428 bin adet araç üretirken, 154.068 adet araç ihracatı gerçekleştirmiştir. Tofaş, Türk otomotiv endüstrisi içerisindeki en büyük üç üretici ve ihracatçıdan biri olma konumunu devam ettirmiştir.



TOFAŞ TÜRK OTOMOBİL FABRİKASI A.Ş.

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More