Türkiye’de Otomotiv Yan Sanayi...

Otomotiv sektöründe, tüm yedek parçalar ana sanayi konumundaki üretici şirketler tarafından üretilirken, kapasitelerin artması ve yan sanayideki yatırımların gelişmesiyle birlikte 1960’lı yıllarda sektörde önemi ve ağırlığı bulunan yan sanayi mecburi hale gelmeye başladı.  

Türk Oto Yan Sanayi, 1964’de yürürlüğe giren “Montaj Sanayi Talimatı” ile önemli bir konuma gelmiş oldu. Ana sanayide, yerli yüzde oranının artırılması mecburiyetinin de katkısı ile yan sanayi giderek güçlendi ve gelişti.
 Ana üreticilerin teknik ve ekonomik desteği ile kurulan ve gelişen yan sanayi, son ekonomik krizin etkilerini bir tarafa koyarsak, bugün, kendi alanında önemli bir potansiyele ve kapasiteye sahip. Genel olarak bakıldığında, sektörde AB şirketlerinin ağırlığının daha yüksek olduğu görülüyor.
Türkiye’de otomotiv yan sanayi, otomotiv sanayindeki gelişmelere paralel olarak büyüdü. Sektör bugün, yüksek kapasitesi, geniş ürün yelpazesi ve standartlarıyla otomotiv endüstrisine önemli oranda parça sağlıyor. İhracat potansiyeli de yüksek. Türkiye’nin otomotiv ana sanayisinde 1964’lerde yüzde 15 olan yerli parça kullanım oranı bugün bazı araçlarda yüzde 90’lar seviyesini aştı.

Otomotiv yan sanayi

, üretim kapasitesi, ürün çeşitliliği ve ulaştığı standartlar itibariyle, Türkiye’de imal edilen taşıt araçları için gerekli olan yedek parçaların en az yüzde 80’ini karşılayabilecek düzeye erişti. Sektörde bulunan ana ve yan sanayi kuruluşları bugün, ağırlıklı olarak Marmara Bölgesi’nde yer alıyor. Büyük otomobil fabrikalarının Bursa’da yer alması nedeniyle otomotiv sanayi özellikle bu ilde yoğunlaşmış durumda.
Sektördeki bilgi birikimi, tecrübe, geniş ürün yelpazesi, yüksek ihracat potansiyeli ve Türkiye’nin coğrafi avantajlarından dolayı, yabancı yatırımcıları da kendine çekti. Şu anda otomotiv yan sanayinde 192 yabancı sermaye ortaklığı bulunuyor. Dünyadaki büyük şirketlerin pek çoğunun, Türk şirketleri ile ortak yatırımları mevcut.
Kaynak: Bu yazı, Kolay İletişim tarafından, KobiFinans için, İhracatı Geliştirme Etüt Merkezi’nin verilerinden derlenmiştir.
www.igeme.org.tr

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More